« دين حقيقت و بينش ياري يك تفكر ايلياتي و عشيرهاي نيست كه براي محاسبات آن راهكاري سنتي بدون دخيل دادن علم و هر آنچه كه در حوزهي نظامنديِ كائنات تعريف دارد در نظر گرفته شود. در واقع هر چقدر كه اشراق و مفاهيم يك تفكر بالاتر باشد، مباحث و گفتمان مربوط به آن نيز تخصصيتر و مشكلتر مي نماياند. پس ما نميبايست كه مفاهيم را به اندازهي وجود خود پائين بكشيم تا كه به گونهاي گردد كه هيچگاه عزم جزم براي بالا كشيدن و سعي براي فهميدن در خود پيدا نكنيم.»
«اول و آخر یار»
خدمت حضرات مسندنشین، سادات جلیل القدر و عالیجنابان فرهیخته ي یارسان
یاعلی مدد
با استعانت از حضرت حق؛ درود و احترام خدمت شما بلندپایگان معظم، عنایت مبارکتان به پروژه ی گردآوری، تدوین و تصحیح کلامهای یارسان از ابتدا تا انتها و تمنای یاری داشتن از حضرتتان به جهت خالی شدن از هر لغزشی برای سلامت حرکت منت است. امید است زیر سایه ي پر خیر و برکت شما عالی مقام ها بتوان یکی از بزرگترین مشکلات اعتقادی جامعه ي یاری را حل و فصل نمود.
از آنجایی که دوران گذار، عصر ارتباط و دنیای دیجیتالی را پیش کشیده, در نتیجه دیالکتیک و مستندسازی و روشنگری از مؤلفه های بارز برای همسو بودن با این دوران است, که رفتار غیرهمخوان سبب ساز بی اعتمادی و نفی خواهد شد. در این بین جامعه ی یارسان نیز از این شرایط مستثنی نبوده و بایسته آن خواهد بود تا سوای عشق و مفاهیم اشراقی که دلدادگی و پروازهای روحی و عاشقانه را شامل می گردد، برای راسیونالیستهای دانشجو و دانش پژوه از قشر تحصیلکرده ی یاری کلام مستند و پوزیتیویست آن برای عدم سرخوردگی و گریز از جرگه ی یاری فراهم ساخت. اولین قدم برای جلب اطمینانِ جوانان و فراتر از آن، مستندسازی کلامها برای رفع تمام شبهات موجود است, تا علاوه بر روشنگری پیش زمینه ای گردد برای اتحاد مابین خاندان ها, و پاسخی باشد برای آن قشر از غیریارسانی هایی که بر علیه کلامهای یاری ایجاد شبهه می کنند.
پروژه ي گردآوری، تدوین و تصحیح کلامها در قالبی واحد و مشخص که مورد وثوقِ قریب به اتفاق یارسانیان باشد ادامه ی کار گذشتگان است که اقدامی سترگ و از هر لحاظ سنگین خواهد بود، و برای ساماندهی و به انجام رسانیدن آن جملگی یاران از تمام خاندان ها در قبال آن مسئولاند. چراکه در بر گیرنده ی کلامِ تمام خاندانها و سرچشمه ی کلامها- پردیوری- میباشد.
از آنجایی که در کارهای مربوط به کلام و تفاسیر کلامی رأی و مشاوره ی صاحب نظران را باید لحاظ کرد، پس نزدیک به چند سال است طی بیانیه هایی- که منجر به دعوت هایی رسمی از تمام بزرگان و صاحب نظران برای نشست و گردهمایی شد- بارها عنوان گردید که نویسندگان و گردآورندگان می بایست خود محور نباشند و جملگی در یک خط و با همکاری هم کارهای مربوط به کلامهای یاری را انجام بدهند. چرا باید در یک کتابخانه چند نوع از دیوان شیخ امیر... چند چاپ متفاوت از فلان دوره ی کلامی... داشته باشیم؟! چرا حضرات در یک جمع نمینشینند و منابع خود را یکدست نمی کنند؟! و با همکاری هم یک مجموعه را اشتراکی به چاپ نمیرسانند؟![1] چرا اراده ای مبتنی بر صرافی نهایی موجود نیست؟! خاصه اینکه دفاتری هست که هنوز بازخوانی نشده و یا کلام هایی که در مرحله ی استخراج قرار دارند، و یا جملگی شعر است و ضمن باطل کردنِ آن یاد بگیریم که سر در دریای وجود ببریم و فارغ از قیل و قال های کلمه پیما شویم، و آشفتگی های دیگری که در مقاله ي مذکور شرح داده شده است...
علی کل حال این پروژه - یعنی ارائه ی کتاب واحد یارسان- پیامدها و دستاوردهای زیادی دارد که یکی از آنها مستند سازی کلامها و استخراج تحریفات و پایان دادن به شبهات میباشد. به این شکل که تمام نویسندگان در قدم نخست میبایست تمام نسخ و منابع مورد استناد خود را در جلساتی معرفی و به رؤیت برسانند، سپس در خوانش نسخ و تدوین به جهت انجامِ اشتراکیِ پروژه همت بگمارند. طرح و برنامه ریزی این همایش به شکل شفاهی و برای تقریباً تمام نویسندگان و گردآورندگان در چند سال متأخر شرح و توضیح داده شده، و آن را به شکل مقاله ای در فضای مجازی هم ارائه نمودم که فصلنامه ی تخصصی کشکول نیز آنرا به زینت چاپ آراسته کرد. پس با توجه به حقانی بودن حرکت و اینکه به هیچ شیوه نمی توان ایرادی و یا مخالفتی با آن داشت، اما متأسفانه در پشت پرده و به شیوه هایی غیر مرتبط شاهد کارشکنی و مخالفت با آن می گردیم. هر چند در ظاهر موافق با این حرکت هستند، اما هیچ تمایلی برای برگزاری آن نشان داده نمیشود. تو گویی دستی بزرگ برای انجام نشدن آن انرژی صرف می کند. توسط برخی از افراد غیر متخصصِ مغرض سفارش پیش داوری گرفته میشود و ترهاتی به هم میبافند... در تعامل با افرادی چند چهره که ترازوی معامله پیش می کشند تحلیل انرژی کمترین پیامد آن برخوردها است، خلف وعده هایی را شاهد می شویم تا ایامی را هم اینان به بطالت بگیرند، کسی هنوز صفحه ای از اسنادش را ندیده... و علی رغم پیگیریه ای شبانه روزی، رغبت آنچنانی برای شفاف سازی و مستند کردن کلامها نیست؛ و چون راه های مختلف برای دخیل دادن افراد در این همایش امتحان شده است و تا به حال هیچکدام مثمر ثمر نبوده، در نتیجه زمانی به اندازه ی یک سال را هم به خود اختصاص داده است، و آن دستمایه می گردد برای افراد فرصت طلبی که مخالف روشنگری هستند، تا این شایعه را نشر دهند که حقیر از برگذاری این همایش منصرف شده و دیگر قصد برگذاری آن ندارم.[2] در حالی که اینگونه نیست، و البته ناگزیر شدم تا این دعوت نامه را با تلویحاتِ مربوطه به شکل عمومی و رسمی به جهت تنویر افکار عمومی نشر دهم، به امید مولا که ترتیب اثر داده شود و به همت و دعای خیرِ بزرگانِ حقیقتمدارِ یارسان به مناقشه ی شعر است یا کلام است پایان داده شود، تا جوان یارسان اعتقاد و شوریدگی و احساسات پاکی که حاضر است برای آن جان دهد را متزلزل نبیند. از این رو تمام یارانی که عشق سلطان حقیقت را در سینه دارند و در مقابل فرزندان، برادران و خواهران خود را مسئول میدانند لازم است تا نسبت به این امر مهم و بزرگ بی تفاوت نباشند و از مسندنشینان و بزرگان یارسان تمنای تحقق این مهم کنند.
از آنجایی که این حرکت هیچگاه در طول تاریخِ موجودیت یارسان بنابه دلایلی شکل نگرفته، در نتیجه به ثمر رسانیدن این مهم منوط به وجود دست جمع و همت دست اندرکاران مربوطه خواهد بود. از این رو بنا بر مشورت های زیادی که انجام شده, رأی بر آن داده شد تا در گام نخست نویسندگان دور هم گرد آیند و بدون لحاظ کردن گله مندی ها و کم لطفی های پیش آمده نسبت به این اقدام رایزنی های لازم را انجام دهند. علاوه بر این بزرگواران، هرکدام از مسندنشینان و سادات معظم نیز با معرفیِ نمایندهی خود در جلسات پیش رو مبارکی و عشقِ به کار را افزون کنند. همچنین شرکت متخصصین کلام در این جلسات کردار خواهد بود.
از آنجایی که مؤلفین و متولیان امور فرهنگی در زمینه ی چاپ و نشر کلام مؤظف به پاسخگویی به جهت ارائه ی اصل نسخه ی مورد رفرنس- حتی برای یک نفر یار- می باشند، در نتیجه این نشست ها و همایش در بیان کلی سببی خواهد شد تا به تمام مناقشاتی که پیرامون این مسئله شکل می گیرد پایان داده شود.
در این نشست می بایست تمام نسخ کلامیِ چاپی و غیر چاپیِ یک صده ی اخیر (از دیوان گوره ي رایج در گوران تا سرانجام حقیر) که در بین یارسان انتشار داده شده است مستند سازی شود. این امر محق نخواهد شد مگر با در دست داشتن اصل نسخه ی خطیِ بالای صد سالِ مربوط به همان کلامِ منتشر شده؛ تا از این طریق اصالت و یا عدم اصالت کلامها بر اساس نسخ کهن محرز گردد، و آن زمینه ای شود برای فراهم آوردن دفتری واحد که مرجع اولیه ی یارسان باشد.
عنایت به خدمت در جهت ساماندهی و یکدلی و اتحاد برای گام نخست، رسماً دعوت می شود از شما بزرگوار تا در تاریخ 1396/7/21 حضور به هم رسانیده[3]و مقدمات انجام این اقدام فرخنده و سلطانی را فراهم سازیم. عالیجنابانِ مدعو بر اساس حروف الفبا:
سید امین رسایی
جمخانه شاه ابراهیمی صحنه
سید حسین محمدزاده صدیق
سید حجاب الهامی
سام الدین تبریزیان
سید شمس الدین محمودی
طیب طاهری
سیدکیومرث چراغپوران
سید محمدحسینی
سید مسعود افضلی
هاشم عاصی کاکه یی
هه رده ویل کاکه یی
( اسامی ذکر شده دربر گیرنده ی تمام نویسندگان یارسان نمیباشد، که به امید حق سایر بزرگوارانِ نویسنده، یاری کرده و مساعدت لازم را مبذول داشته باشند)
دستور کار جلسه:
شروع جلسه روز بیست و یکم مهرماه از صبح ساعت 10 تا غروب ساعت 18 همان روز است.
معارفه. شرح جلسه و توضیح در خصوص همایش نسخ خطی. استراحت. ارائه ی اسناد و نسخ توسط هر کدام از نویسندگان. نقد، بررسی و تحلیل همایش نسخ خطی. تشریک مساعی برای روز همایش. صورتجلسه ی نشست.
کمترین یارسان طیب طاهری[4]
www.yaresan.com
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید">
1- تمام این مطالب به شکل مفصلتری از ده سال پیش مطرح نموده ام و در سایت خود (yareasn.com ) نیز انتشار داده ام.
2- با اینکه این پروژه و طرح آن از جانب حقیر برنامه ریزی شده است، اما اگر بزرگی کردار کند و میزبانی این امر سلطانی را بر عهده بگیرد نامش در جریده ی عالم ثبت خواهد شد.
4- اگر اراده ای مبتنی بر نشست و نظارت... فراهم نیامد و این جلسه از جانب بزرگواران شکل داده نشد درب خانه ی حقیر به روی دوستداران کلام و دانش پژوهان به جهت رؤیت اسناد و نسخ باز است، قدم بر دیدگان خواهید گذاشت.
مطالب مرتبط:
» » » » پیرو دعوتنامه مستند سازی کلامهای یارسان
» » » » نشستِ نشست